Title Image

Blog

Pijn bij het vrijen is een groot taboe

Geen tampons kunnen dragen. Strakke kleding die pijn doet. Niet kunnen fietsen. Pijn aan je vagina. Pijn bij het vrijen. Het zijn klachten waar niet gauw over gepraat wordt. Grote kans dat als je er zelf geen last van hebt je er zelfs nog nooit van hebt gehoord.

Onbespreekbare klachten

Veel vrouwen met deze klachten ervaren een drempel om erover te praten. En als zij de stap naar een arts durven te zetten kan er vaak geen oorzaak gevonden worden. Onbegrepen lichamelijke klachten zorgen voor spanning, angst en onzekerheid. Dat mensen om je heen vervolgens zeggen dat “het tussen je oren zit” maakt het probleem alleen maar groter. Het maakt dat je je alleen voelt en je je zorgen maakt over je gezondheid en de toekomst. Mocht jij met bovenstaande klachten rondlopen, weet dan dat je niet alleen bent.

Hoeveel vrouwen hebben pijn bij het vrijen?

In een Amerikaanse studie bleek 8,3% van de ondervraagde vrouwen te maken te hebben met vulvodynie. Deze vrouwen hadden minstens drie maanden onafgebroken pijnklachten aan de vulva of aan de ingang van de vagina. In Nederland is er geen studie bekend naar vulvodynie, maar wel naar klachten van pijn bij het vrijen. In een studie onder de Nederlandse volwassenen tussen de 19 en 69 jaar zei 1 op de 5 vrouwen (21,4%) weleens pijn, jeuk of een branderig gevoel te ervaren na seksueel contact. 1 op de 20 vrouwen (4,9%) gaf aan dit probleem vaker te hebben.

Hoe kunnen we dit taboe doorbreken?

Wanneer je kijkt naar de cijfers, is de kans groot dat een van jouw vriendinnen er ook mee kampt of mee te maken heeft gehad. Toch wordt er weinig over gepraat. De stap naar een dokter of specialist is soms groot. In onze praktijk maken we vaak mee dat vrouwen al lang rondlopen met klachten voor ze een eerste stap durven te zetten.

Praten over pijn bij het vrijen

Sociale media staan vol met perfecte plaatjes. En toch is dit ook de plek waar juist het taboe wordt doorbroken en echte verhalen worden verteld. Er ontstaan steeds meer platformen en community’s om informatie te zoeken en lotgenoten te vinden. Soms is het makkelijker om je verhaal met vreemden te delen dan iemand die je goed kent in vertrouwen te nemen.

Dat het belangrijk is om juist te praten over kwetsbare onderwerpen zien we bij de twee Gentse meiden van Taboebs. Zij zijn een podcast gestart over universele taboes. Ze praten over de invloed ervan op ons leven, zowel positief als negatief. In een van deze afleveringen spreken ze met Sarah, een jonge vrouw met vulvodynie. Al zeven jaar lang wordt zij geconfronteerd met haar eigen gebreken, zowel lichamelijk als mentaal. Voor de meeste van onze cliënten zal haar verhaal veel herkenning brengen.

Documentaire over pijn bij penetratie

Ook Anne van Campenhout zet haar schaamte opzij om een taboe te doorbreken. Ze is documentairemaker en maakt films over urgente onderwerpen. In 2017 maakte ze de documentaire My Fucking Problem. Het gaat over vier vrouwen voor wie penetratie ontzettend pijnlijk is. Zelf heeft ze hier ook ervaring mee. In deze documentaire praat ze met lotgenoten, specialisten en met haar vriend. Het onderwerp en de gesprekken zijn intiem en heel open. Toch merk je dat erover praten niet altijd makkelijk is. De film laat de impact van een pijnlijke vagina zien, en onderzoekt de vraag: Hoe belangrijk is penetratie eigenlijk echt?

 

Is er een oplossing voor jouw pijn?

De oorzaak van vaginale pijn is nog onbekend. Sommige zeggen dat het een psychische oorsprong heeft, anderen zoeken het in een lichamelijke disfunctie of stoornis. Om te weten of we jou kunnen helpen onderzoeken we of je last hebt van vulvodynie, vulvair vestibulitis (VVS) of vaginisme. Het verschil hebben we in deze blog beschreven. Omedical biedt een behandeling voor vulvodynie en VVS aan. Deze behandeling is uitwendig, pijnloos en 90% van de vrouwen ervaart langdurig resultaat. Op de pagina Behandeling lees je wat de behandeling precies inhoudt.

Lees hier meer informatie over de werking van Omedical. Bij vragen kun je ook even mailen of bellen met onze specialisten.