Title Image

Blog

Lasertechniek in de geneeskunde

Voor de behandeling van Vulvodynie en Vulvair Vestubulitis maken wij gebruik van low level lasertherapie. De veelgebruikte afkorting hiervoor is LLLT. Met de laserprobe worden diverse punten rondom de vagina uitwendig en kortdurend gelaserd. Maar wat is low level lasertechniek? Hoe werkt LLLT en waarvoor het nog meer wordt ingezet?

Wat is het verschil tussen krachtige en laagvermogende laser?

De geschiedenis van lichttherapie gaat ver terug in de tijd. Maar pas in de 20e eeuw begint de wetenschappelijke toepassing van bepaalde lichtgolven ter verbetering van lichamelijke condities. Albert Einstein is de grondlegger van de lasertheorie geweest, maar de eerste effectief werkende laser is echter pas vele decennia later in gebruik genomen. De laatste jaren speelt de lasertechniek een rol in tal van geneeskundige disciplines. Bij gebruik van de laser binnen de geneeskunde wordt een verschil gemaakt tussen ‘krachtige lasers’ en ‘laagvermogende lasers’.

De krachtige laser

Een krachtige laser kan organisch weefsel vernietingen. Deze lasers worden alleen gebruikt door artsen in de dermatologie, gastro-enterologie, oogheelkunde, chirurgie en andere disciplines.

De laagvermogende laser

Laagvermogende lasers hebben dezelfde kenmerken als krachtige lasers, maar zijn sterk gereduceerd wat betreft hun vermogen. Laagvermogend staat voor de geringe temperatuurstijging (minder dan 1℃) die deze therapie veroorzaakt. Laagvermogende lasers worden gebruikt bij de low level lasertherapie. LLLT behandeling is een veilige lichttherapie, die alleen invloed heeft op pathologische toestanden of zones. Onze lasertherapie is daardoor een aanvaarde manier van therapeutische ondersteuning. Het wordt veelvuldig ingezet binnen o.a. fysiotherapie, voetverzorging, podotherapie, tandheelkunde, dermatologie, huisartsengeneeskunde en acupunctuur.

Het woord ‘laser’ is een afkorting van het begrip ‘light amplification by stimulated emission of radition’. Normaal licht heeft een breedspectrum doordat het vele frequenties en intensiteiten heeft. Laserlicht kent slechts één frequentie (golflengte) en één intensiteit. Laserlicht is daardoor coherent (samenhangend), monochromatisch en gericht.

Hoe werkt low level lasertherapie?

De werking van de low level lasertherapie is gebaseerd op de volgende uitgangspunten:
• Ontstekingsremmend
• Oedeemremmend
• Circulatieverbeterend
• Immuunstimulerend
• Wondhelend
• Pijnstillend

Low level lasertherapie doet niet anders dan het overbrengen van energie door middel van licht. Licht bestaat uit kleine pakketjes energie, fotonen genaamd. Energie is nodig op die plaatsen waar het lichaam het nodig heeft om processen op te starten of aan de gang te houden om de afweeractiviteit te optimaliseren. De fotonen die worden gegenereerd door de laser zijn partikels (deeltjes) met elektromagnetische energie. Deze partikels dringen het weefsel binnen en worden geabsorbeerd door de mitochondriën. Dit zijn kleine energie producerende onderdelen die in elke cel voorkomen. De energie van de laser wordt in deze mitochondriën omgezet in chemische energie. De permeabiliteit (doorlaatbaarheid) van de cel verandert hierdoor, wat verschillende fysiologische processen in de cel in gang zet.

De juiste aantallen bepalen de effectiviteit van de low level laser

Voor de juiste behandeling ligt het accent op het overdragen van de juiste hoeveelheid energie en het juiste aantal behandelingen. Dat verschilt per aandoening.
De lichtfrequentie is van groot belang. Hiermee wordt bepaald of de energie op de juiste plek terecht komt.

Geeft low level laser therapie bijwerkingen of contra-indicatie?

Gezien de niet-invasieve (niet binnendringende) techniek treden weinig of geen secundaire, vervelende bijwerkingen of neveneffecten op. Low level lasertherapie is echter wel gevaarlijk voor de ogen. Daarom adviseren wij altijd om een veiligheidsbril te dragen. Er is geen literatuur bekend waarbij low level lasertherapie gevaarlijk kan zijn bij zwangere vrouwen. Toch raden wij de LLLT behandeling tijdens een zwagerschap af. Ook bij patiënten die bestraald worden of lichttherapieën krijgen wordt aangeraden geen low level lasertherapie in te zetten.

Waar kan low level lasertherapie voor worden ingezet?

• Snellere genezing van verwondingen
• Weefsel herstel
• Versterking van de elasticiteit van het herstelde weefsel
• Balans van collageenproductie en verminderde littekenvorming
• Stimulatie van het immuunsysteem
• Oplossen van een infectie
• Pijnverlichting

 

Ben je benieuwd of Omedical iets voor jou zou  kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact op met onze bekkenfysiotherapeute Caroline Nobels.

Bronvermelding: Dit artikel is geschreven door onze arts en lasertherapeut Ruben van Coevorden. Het heeft gestaan in Supplement, het tijdschrift voor de integratie van geneeswijzen.