Title Image

Blog

De Kracht van Kwetsbaarheid

Enkele decennia geleden was het vooral stoer om je sterk op te stellen en gevoelens en emoties te verbergen. Er werd door onze ouders soms zelfs niet over gepraat en we kregen regelmatig te horen dat we ons niet mochten aanstellen. Want we hadden toch alles? Totdat het materialisme plaats begon te maken voor zelfontplooiing en persoonlijke ontwikkeling, inclusief persoonlijke tegenslagen. Dit werd normaal en steeds meer erkend. De laatste jaren lijkt de weg van het persoonlijk opstellen ook online te zijn veranderd. Op facebook zie tussen de mooiste vakantiefoto’s en geweldige avonturen – die nog steeds wel hoog scoren – ook steeds meer persoonlijke berichten.

Een gevoelig en persoonlijk verhaal op facebook brengt naast veel likes ook nog eens meer warme reacties teweeg van mensen die zich herkennen in de situatie, of enorme empathie voelen. Kwetsbaar opstellen kan ontzettend veel goed doen. Wanneer je tegenwoordig openlijk uitkomt voor een depressie, lijken er opeens veel meer mensen last te hebben van sombere gevoelens. Ook mensen die het perfecte leven lijken te leiden. Uit de meest onverwachte hoeken komen lieve berichtjes en steunbetuigingen. Vrienden aan wie je het vertelt nodigen je extra uit om leuke dingen te ondernemen. Dit kwetsbaar opstellen kan je dus ook nog eens ontzettend helpen om er weer bovenop te komen. En zorgt voor verbinding tussen mensen.

Gelukkig maar, dat gevoelig opstellen steeds minder een taboe is en juist wordt gezien als moedig. Sterren stellen zich ook kwetsbaar op. Ruim een jaar geleden kwam Stefan Bouwman (DJ bij Q-music) er openlijk op de radio over uit dat hij depressief was. Hij werd overspoeld door lieve berichtjes.  En de TED talk van Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid is met meer dan 40 miljoen views één van de 10 best bekeken TED Talks ever. Zeer de moeite waard om even te bekijken:

Brené Brown is een onderzoekershoogleraar aan de Universiteit van Houston en wordt met haar sociale onderzoeken regelmatig besproken in de media. Daarnaast is ze ook een geweldige storyteller met heerlijke zelfspot en een dosis humor. Zij heeft al veel vrouwen ervan weten te overtuigen dat het kwetsbaar opstellen verbindt en je verder brengt in de ontwikkeling van je eigenwaarde. Ze geeft toe dat het kwetsbaar opstellen zeker niet gemakkelijk is of comfortabel. Maar het is uiteindelijk nog veel moeilijker om het niet te doen en je uiteindelijk je leven lang af te moeten blijven vragen: hoe was het gelopen wanneer ik het wel gedaan had..?

Waarom zouden we het eigenlijk niet vertellen, wanneer we last hebben van sombere gevoelens of andere gevoelige onderwerpen zoals pijn bij het vrijen? Ruim 6 % van de Nederlandse bevolking zit aan de anti depressiva. Dat is meer dan een miljoen en betekent ongeveer 2 of 3 personen in een volle, openbare bus. Het blijkt dat maar liefst 10 % tot 17 % van de vrouwen regelmatig pijn bij het vrijen ervaart. En 38% van de vrouwen tussen 18 en 65 heeft wel eens pijn tijdens de seks. Waarschijnlijk zijn dat er nog veel meer, omdat veel mensen er waarschijnlijk niet over durven te praten. Waarom eigenlijk niet? Wanneer je kijkt naar de cijfers, is de kans groot dat 1 of 2 uit 10 van jouw vriendinnen er ook mee kampt of mee te maken heeft gehad. Wanneer je dit van elkaar weet, kunnen jullie elkaar steunen met de ervaringen of wellicht elkaar zelfs helpen om een oplossing te vinden. Het zou toch jammer zijn wanneer je die gouden tip net misloopt..

En zoals Brené Brown uit jarenlang onderzoek heeft opgemaakt: het kwetsbaar opstellen verbindt mensen met elkaar. Heb dus de moed om imperfect te zijn. Want dat zijn we zonder uitzondering allemaal.

Brené Brown heeft ook een geweldig boek geschreven over de kracht van kwetsbaarheid! Onder andere te bestellen bij jouw favoriete boekwinkel of bij bol.com