Title Image

Blog

Wat is het verschil tussen Vulvodynie, Vulviare Vestibulitis en Vaginisme?

Vulvodynie en Vulvaire Vestibu-wattes..? Dit zal misschien de eerste gedachte zijn geweest bij het lezen van deze woorden. Misschien ben je ermee bekend, of misschien heb je het vermoeden er last van te hebben. De overeenkomst tussen deze drie aandoeningen is: ze zorgen voor groot ongemak bij het vrijen. En dat is ontzettend vervelend. Maar: wat is nou eigenlijk het verschil ertussen en hoe kunnen ze worden behandeld?
Vulvodynie

We beginnen met Vulvodynie. Dit betekent letterlijk: vulvapijn. Bij Vulvodynie is er sprake van een irriterende, rauwe, prikkende of branderige pijn. Deze kun je ervaren bij slechts een aanraking maar ook in het gehele vulvagebied en is tenminste 3 maanden aanwezig. Vulvodynie kan helaas zo vervelend zijn dat het dragen van bepaalde kleding of zelfs lopen, fietsen en zitten te pijnlijk is. Om nog maar te zwijgen over het hebben van geslachtsgemeenschap. De diagnose Vulvodynie wordt meestal alleen gesteld wanneer alle andere mogelijke oorzaken van de pijn zijn uitgesloten.

De oorzaak van Vulvodynie is dus lastig vast te stellen. Er kan een geleidelijk beginmoment zijn, zoals bij een vaginale schimmelinfectie, maar meestal begint de pijn vrij plotseling. Hormonale – zowel als genetische factoren kunnen een rol spelen, waardoor de vulva bijvoorbeeld slecht reageert op een ontsteking. Ook veelvuldig wassen en het gebruik van crèmes kan meespelen. De zichtbare kenmerken kunnen roodheid zijn of opzwelling, maar soms zie je ook gewoon niets. Nada. Maar heb je wel die pijn en daar wil je vanaf.

Vulvodynie is helaas een lastig en relatief veel voorkomend probleem. Het is onbekend hoeveel vrouwen er precies last van hebben, omdat veel vrouwen zich er (onterecht!) voor schamen. Zij durven geen medische hulp in te winnen, wat ontzettend jammer is omdat er vaak best wat aan te doen is. Voordat we het daar uitgebreider over hebben nemen we even een kijkje naar een veel voorkomende vorm van Vulvodynie, namelijk het ‘Vulvair Vestibulitis Syndroom’.

Vulvair Vestibulitis Syndroom (VVS)

VVS – dat klinkt toch net even wat makkelijker dan Vulvair Vestibulitis Syndroom – komt met name voor bij jonge vrouwen en is uitwendig. Meestal is er bij VVS sprake van pijnlijke rode plekjes aan de achterkant van de vulva, als gevolg van een ontsteking. Deze vorm van Vulvodynie is redelijk duidelijk te herkennen.

De klachten van VVS zijn gelijk aan deze bij Vulvodynie en kunnen dus bestaan uit ondragelijke pijn, die dagenlang aanhoudt. Hierdoor is seks met de partner soms ook niet meer mogelijk. Schaamtegevoelens spelen een rol en dat kan voor beide partijen super ingewikkeld zijn en soms zelfs ten koste gaan van de relatie. Soms lopen vrouwen jarenlang met klachten rond, omdat ze niet (meer) weten wat ze moeten doen. Dat is zonde want er is best wat aan te doen! Lees snel verder.

De behandeling van Vulvodynie en VVS

Met het vermoeden of de diagnose van Vulvodynie of VVS, word je na het bezoek aan een arts meestal doorverwezen naar een gynaecoloog voor nader onderzoek. Ben je benieuwd naar het gebruikelijke traject? We hebben de meest gebruikelijke mogelijke stappen naar de diagnose Vulvodynie of VVS voor jou op een rijtje gezet. Regelmatig zijn er bij de behandeling van Vulvodynie en VVS meerdere specialisten nodig, omdat er bij Vulvodynie (en dus ook VVS) en pijnlijke geslachtsgemeenschap sprake kan zijn van meerdere klachten, zoals huidproblemen in combinatie met spierspanning.

Soms hebben vrouwen van alles geprobeerd en komen niet van hun klachten af. Ze denken dat er niets meer aan te doen is. Dat is niet waar. Sinds kort is er in Nederland een bewezen nieuwe behandeling geïntroduceerd, namelijk Omedical. Dit is een nieuwe, uitwendige, pijnloze en ongevaarlijke low-level laser methode, die volgens Medisch Universitair onderzoek bewezen werkzaam is voor de behandeling van Vulvodynie. In Israël en de VS wordt deze behandeling al jaren ingezet en heeft hij al duizenden vrouwen geholpen met het wegnemen van pijn bij het vrijen.

Tijdens de behandeling van Vulvodynie door Omedical worden allereerst de pijnlijke plekken behandeld met de uitwendige behandeling. Dit gebeurt in meerdere sessies. Tijdens deze sessies worden er ook oefeningen gedaan om de bekkenbodemspieren te ontspannen. Deze spieren kunnen verkrampt zijn geraakt om allerlei (ook niet sexuele) spanningen. De gehele behandeling wordt uitgevoerd door professioneel en BIG geregistreerde bekkenfysiotherapeute Caroline Nobels.

Vaginisme

Bij sommige vrouwen lukt het vrijen niet als gevolg van vernauwing door het onbewust strak aanspannen van de spieren rond de vagina. Dan hebben we het over Vaginisme. De oorzaken van Vaginisme zijn meestal mentaal. Dit kan het gevolg zijn van onzekerheden, angst, of een nare seksuele ervaring in het verleden. Bij Primair Vaginisme is het probleem er altijd al geweest. Bij Secundair Vaginisme is het Vaginisme later ontstaan en was geslachtsgemeenschap vroeger wel mogelijk.

Het is belangrijk om bij het vermoeden van vaginisme naar de huisarts te gaan, om je eventueel te laten behandelen voor een fysieke oorzaak (soms is dit een soa), of om dit uit te sluiten. Hij kan de diagnose stellen en je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een seksuoloog of bekkenbodemfysiotherapeut. Omedical wordt helaas niet gebruikt voor het behandelen van Vaginisme. Voordat we een behandeling aangaan, doen we hier dan ook zorgvuldig onderzoek naar.

Ben je benieuwd of Omedical iets voor jou zou kunnen betekenen? Neem (vrijblijvend!) contact op met onze bekkenfysiotherapeute Caroline Nobels. Want pijn bij het vrijen hóórt niet en kan met de juiste hulp worden opgelost!