Title Image

Blog

Pijn bij het vrijen.. Wat nu?

Heb je last van pijnklachten bij het vrijen? Allereerst: daar hoef je je niet voor te schamen. Bijna iedere vrouw heeft wel eens pijn, jeuk of andere ongemakken op deze plek. Meer dan de helft heeft bijvoorbeeld wel eens een vaginale schimmelinfectie. We moeten niet uit het oog verliezen dat mannen óók zo hun problemen kunnen hebben in de intieme zone. We zijn hierin dus zeker niet de enige en het is belangrijk om dat in te zien.

Maar wanneer pijn bij het vrijen weken of zelfs maanden aanhoudt, is er meer aan de hand en dient er actie te worden ondernomen. Veel vrouwen lopen te lang rond met vaak onnodige pijnklachten. Anderen vrijen hierdoor helemaal niet meer. Regelmatig is er op bijvoorbeeld het Viva Forum een hulpeloze oproep te lezen van een vrouw die door pijn al jaren geen geslachtsgemeenschap meer kan hebben met haar partner en ten einde raad is. Sommige vrouwen krijgen na jaren onderzoek de diagnose Vulvodynie en horen dan dat er niets tegen te doen is.. Daar zijn wij het niet mee eens!

Zoektocht oorzaak vulvaire pijn

Waar begin je dan in de zoektocht naar de oorzaak van pijn bij het vrijen? Waarschijnlijk heb je al uitgebreid rondgekeken op internet, maar wil je toch zekerheid over de diagnose en een passende behandeling. Je wilt er namelijk vanaf. Maar hoe?

De eerste stap die je dient te zetten is een bezoek aan de huisarts. Daarvoor hoef je niet nerveus te zijn: de huisarts heeft dagelijks bezoekers met intieme klachten en kijkt daar echt niet raar van op. Bij (chronische) pijn aan de vulva zal de huisarts in eerste instantie proberen een aanwijsbare oorzaak voor de pijn te vinden, zoals een soa, huidaandoening of infectie. Wanneer er sprake is van uitwendige pijn (vulvaire pijn), word je vaak doorverwezen naar een gynaecoloog en een dermatoloog voor verder onderzoek.

Bij uitwendige pijn is het een tip om opzoek te gaan naar een Vulvapoli. Met een verwijsbriefje van de huisarts wordt een behandeling bij bovengenoemde specialisten vaak vergoed. Ga dit voor de zekerheid wel even na. De aangewezen specialist zal nu opzoek gaan naar een huidaandoening, infectie, stress of het gebruik van irriterende zeep, crème of lotions, als oorzaak van pijn bij het vrijen.

Behandelmethodes bij vulva pijn

Vaak krijg je allereerst een verdovende crème tegen de pijn. De te smeren hoeveelheid is bij sommige varianten wel aan een maximum gebonden omdat ze bij te hoge dosering intoxicaties kunnen veroorzaken. Daar zitten dus risico’s aan verbonden. Er zijn helaas ook veel zalfjes op de markt die helemaal niet werken en het probleem alleen maar kunnen verergeren.

Ook kunnen er bij vulva pijn medicijnen worden voorgeschreven. Het gaat hier dan eigenlijk om medicijnen die zijn bedoeld tegen gordelroos, depressie of epilepsie. Deze beïnvloeden de gevoeligheid van de zenuwen en kunnen daardoor ook zorgen voor minder pijn aan de vulva. Maar eigenlijk zijn ze niet bedoeld voor vaginale klachten en hebben ze nare bijwerkingen als duizeligheid, misselijkheid en een zombiegevoel.

Door de specialisten wordt er bij pijn aan de vulva ook onderzoek gedaan naar een verhoogde spierspanning als oorzaak. De bekkenbodem spieren kunnen als gevolg van allerlei (ook niet seksuele) spanningen verkrampt zijn geraakt. Hierbij kan de behandeling door een bekkenfysiotherapeut helpen. Met speciale oefeningen leer je dan om de juiste spieren te ontspannen.

Het kan ook zijn dat de spieren rondom de vulva zich zo erg aanspannen bij het willen hebben van geslachtsgemeenschap, dat seks niet meer mogelijk is als gevolg van vernauwing. Er kan sprake zijn van vaginisme. Vaginisme heeft meestal een psychische oorzaak. Dan zal je worden doorverwezen naar een seksuoloog of psycholoog, die samen met jou opzoek gaat naar de achterliggende oorzaak van het probleem.

Soms wordt er bij overmatige spierspanning bij de vulva ook gebruik gemaakt van botox injecties. Botox is een langdurige spierontspanner. We kennen deze met name om gezichtsveroudering tegen te gaan. Wanneer het erop lijkt dat spierspanning de oorzaak is van de pijn bij het vrijen en bekkenbodem fysiotherapie niet helpt, laten mensen zich nog wel eens injecteren. Mocht dit de pijn bij het vrijen verminderen, houdt het effect echter slechts 2 tot 6 maanden aan. De kosten van zo’n behandeling zijn hoog en het resultaat van botox bij vulvapijn is helaas niet definitief.

 Vulvodynie of VVS. Wat nu?

Een veelvoorkomend en lastig behandelbaar syndroom is het Vulvair Vestibulitis Syndroom (VVS). Hierbij gaat het vaak om erge pijnklachten die dagenlang kunnen aanhouden. De huid is vaak iets opgezet en er zijn plekjes te zien.

Ook kan de diagnose Vulvodynie worden gesteld. Dit gebeurt wanneer er na veelvuldig onderzoek door specialisten geen echte oorzaak voor de vulvaire pijn is gevonden. Na het uitproberen van diverse crèmes, medicijnen, oefeningen en nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen is er volgens specialisten soms niets meer aan te doen en zitten vrouwen met de handen in het haar. Een operatie waarbij een deel van de huid bij de vagina ingang wordt verwijdert, is een drastische maatregel en gebeurt in Nederland nog maar uiterst zelden.

Oplossing: Omedical

Er is echter sinds kort een moderne oplossing voor het behandelen van Vulvodynie en VVS. Het gaat hierbij om een veilige, uitwendige en pijnloze behandeling door Omedical. Hierbij worden diverse uitwendige punten rondom de vagina meerdere malen gelaserd. Op meerdere plekken ter wereld wordt de low level laser therapy al jaren succesvol toegepast tegen pijn bij het vrijen. Bij Omedical zijn we er trots op nu ook in vrouwen in Nederland succesvol te behandelen bij Vulvodynie en VVS.

We hopen jou met deze informatie een beetje te helpen met het vinden van een oplossing voor pijn bij het vrijen. Want wij geloven er heilig in dat het mogelijk is:  Vrij(en) zonder pijn!

Lees hier meer informatie over de werking van Omedical. Bij vragen of interesse kun je ook gewoon even mailen of bellen met onze specialisten.