Title Image

Blog

Interview met bekkenfysiotherapeute Caroline Nobels en haar rol bij Omedical

Welke rol speel jij in de organisatie bij Omedical?

“Ik ben als gespecialiseerd bekkenfysiotherapeute de uitvoerend behandelaar bij Omedical en denk met Joke mee over de inzet van de Omedical laserbehandeling tegen pijn bij het vrijen.”

Hoe ben je bij Omedical terecht gekomen?

“Na 30 jaar trouwe dienst bij een grote praktijk in Rotterdam, ben ik 2 jaar geleden overgestapt naar een kleinere praktijk dichterbij huis. Daar hadden ze in eerste instantie 1,5 a 2 dagen werk voor een bekkenfysiotherapeute, daarom stond ik open voor nieuwe uitdagingen. Joke zocht een bekkenfysiotherapeut om Omedical mee op te zetten en benaderde mij via een ex-collega uit Rotterdam. Joke heeft me kunnen overtuigen met de positieve resultaten van onderzoeken die gedaan zijn naar de behandeling van Vulvair Vestibulitis en Vulvodynie met Low Level Lasertherapie. En zo ging ik aan de slag bij Omedical.”

Is het moeilijk om de diagnose Vulvodynie te stellen?

Vulvodynie betekent pijnlijke vulva (=het buitenste gedeelte van de vagina).  Er is pijn bij aanraking maar ook het dragen van kleding of zitten kan pijnlijk zijn. Vulvair Vestibulitis Syndroom (VVS) is in de klassieke vorm redelijk goed te herkennen aan ontstekingsachtige rode plekjes, meestal aan de achterzijde van de vulva, dus aan de kant van de anus.  Er is sprake van pijn dus kunnen we ook spreken van Vulvodynie.  Omedical behandelt vrouwen met Vulvodynie.
Pijn bij het vrijen (met een moeilijk woord dyspareunie) kan echter meerdere oorzaken hebben, zoals een te hoge spanning in de bekkenbodem of vaginale droogheid.  Ook psychische problemen kunnen problemen bij het vrijen veroorzaken.  Bij dyspareunie doet vrijen pijn, bij vaginisme is de vagina geheel “op slot”.

Wat is het traject dat vrouwen met Vulvair Vestibulitis en Vulvodynie hebben doorlopen vóórdat ze in behandeling gaan bij Omedical?

“Veel vrouwen hebben vaak al een hele zoektocht naar de goede behandeling achter de rug voordat ze bij Omedical komen. Ze hebben na het gebruikelijke zalfje van de huisarts vaak een lang traject gelopen bij de gynaecoloog, die ze op gegeven moment niet verder meer kon helpen. Anderen zijn voor behandeling ook bij de bekkenfysiotherapeut geweest, of hebben botox injecties ondergaan.  Verwijzers zijn nog niet zo bekend met de behandeling. We zijn nu aan het bekijken hoe we meer bekendheid kunnen krijgen voor de behandeling van Omedical.”

Hoe weten jullie dat de behandeling van Omedical werkt bij Vulvair Vestibulitis en Vulvodynie?

“In het Medische Universitaire Centrum van Jeruzalem in Israël is een klinisch onderzoek gedaan naar de werking van de Low Level Laser therapie die ook wordt toegepast bij de behandeling van Vulvodynie door Omedical. In het onderzoek had 90 tot 95 % van de deelnemende vrouwen met Vulvodynie baat bij de behandeling. We hopen dan ook dat steeds meer vrouwen Omedical weten te vinden om zich te laten behandelen met deze pijnloze en geheel veilige lasermethode.”

 Hoe verloopt de pijnloze laserbehandeling door Omedical?

“De intake voor de behandeling door Omedical is zonder wachtlijst in te plannen en duurt ongeveer een kwartier. Wanneer er inderdaad duidelijk sprake is van de diagnose Vulvodynie, kan de eerste behandelsessie er vaak meteen achteraan, dus dan duurt de eerste afspraak drie kwartier. Daarna is de behandeling twee keer per week. Dit duurt ongeveer 30 minuten per sessie en we starten altijd met het vastleggen van de pijnscore op een schaal van 1 tot en met 10. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van 2 laserkoppen, eerst de kleine en daarna de grote laserkop. Op de folie waarmee de laserkoppen worden ingepakt wordt wat glijmiddel aangebracht zodat deze niet blijven plakken op de huid. De behandeling is uitwendig! Het enige wat je voelt is aanraking.”

Wat zijn jouw ervaringen met de behandeling, gericht op kans van slagen?

“Zoals verwacht, zien we bij het merendeel van de vrouwen die we bij Omedical behandelen echt een duidelijke pijnafname. We werken met een pijnschaal van 0 tot 10, waarbij 10 extreme pijn betekent. Er zijn vrouwen die vóór de behandeling met Omedical bij het vrijen een pijnscore hadden van 8 of 9, welke na de behandeling is gedaald naar 2 of 0. Dat betekent dat ze in veel gevallen zelfs weer pijnloos kunnen vrijen.”

Wat zijn uitdagingen die je tegenkomt bij Omedical en waar zien vrouwen tegenop?

“Veel vrouwen hebben vaak al veel behandelingen gehad voordat ze bij Omedical komen, en hebben er minder moeite mee om zich door ons te laten behandelen. De behandeling wordt gedeeltelijk vergoed, mits je hiervoor aanvullend verzekerd bent. Onze behandeling niet duur.  Het gaat hier niet om duizenden euro’s. Er is een groot aantal vrouwen dat per jaar meer uitgeeft aan bijvoorbeeld kleding en schoenen. Voor veel vrouwen is de behandeling voor het genezen van Vulvodynie het geld meer dan waard, omdat ze na jaren eindelijk weer zonder pijn kunnen vrijen.”

Nog vragen over de behandeling door Omedical? Neem dan persoonlijk contact op met Caroline Nobels.